Hol tájékozódjak a COVID-19-cel kapcsolatban?

A COVID19–cel összefüggő kérdések, természetükből fakadóan soha, de tényleg soha nem fogynak el. Legyen valaki akár laikus, akár egészségügyben dolgozó, mindig van olyan helyzet, amely újabb kérdéseket vet fel. 🤔📊🔬💉
Az alábbi, teljesség igénye nélkül készült, de így is hosszabbra nyúlt felsorolás abban hivatott segíteni, milyen jellegű kérdéseknek, mely oldalakon érdemes utánaolvasnunk, egyáltalán hol kezdjünk el tájékozódni a COVID-19 kapcsán.📚🧬💉🩺
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az egészségünkkel és a számunkra megfelelő oltással kapcsolatban ne keressük fel a megfelelő szakorvost, illetve a háziorvosunkat.👩‍⚕️👨‍⚕️
☝️‼Mindig megbízható forrásból tájékozódj‼

Egészségügyi szakembereknek

📌A Nemzeti Népegészségügy Központ (NNK) oldalán találhatjuk a hivatalos eljárásrendeket a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban. Itt időrendben láthatók az eljárásrendek:
 
📌A Háziorvosok Online Szövegségének (HAOSZ) oldalán rengeteg (!) szakembereknek szóló anyag található. Így a különböző oltások leiratai, központi tájékoztatók, HAOSZ állásfoglalások, aktuális járványügyi helyzet, információ a különböző oltásokról, de még COVID diagnosztikai segédlet is, folyamatábrákkal. Az oldal folyamatosan frissül.
 
📌Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégiumának COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatos eljárásrendjei itt olvashatók. Többek között az Oxyológia-sürgősségi orvostan, toxikológia, honvéd és katasztrófa orvostan Tagozaté is, illetve az Infektológia Tagozat Faviripavírral kapcsolatos anyagai is:
 
📌 Covid1001 csoport különféle COVID19-cel kapcsolatos szakirodalmat, cikkeket, ajánlásokat, posztereket fordít magyar nyelvre önkéntes alapon:

Laikusoknak és szakembereknek

🔖Mivel az I. Sz. Bókay Gyermekklinika -n is megváltozott a betegek ellátásának rendszere a COVID világjárvány miatt, ezért egy nagyon kedves és informatív képregényt készítettek arról, mi várhat a kis betegekre, ha kórházba kerülnének:
 
🔖A Dobson Szabolcs által életre hívott Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó csoportban kiváló kérdez-felelek stílusú tájékoztatás és informatív gyógyszerészeti vonatkozások olvashatók a vakcináció témájában:
 
🔖 Gondolatok egy biológustól blog, elképesztően szakszerűen és szórakoztatóan összegzi a szerző informatív, mégis bárki számára könnyen fogyasztható gondolatait vakcinákról, koronavírusról és a molekuláris biológia fantasztikus világáról:
 
🔖A Koronás mesék blog valós időben követi végig egy vakcinált mindennapjait, az oltás beadásától kezdve, de egyéb vakcinációval kapcsolatos érdekességekkel is szolgál:
 
🔖A KOVIDők oldalán meghallgathatók kerekasztalbeszélgetések és interjúk a legnagyobb hazai szakértőkkel, illetve rengeteg hasznos infografika is található az oltásokról, vírusról, járványról:
🔖A Virológia Pécs oldalán számtalan tudományos hír olvasható a COVID19-cel kapcsolatban. A saját cikkeken kívül több megbízható oldalról is szemezgetnek a szerkesztők:

Hozzászólás írása